Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

Алергии - buteyko.bg

Алергии

Какво е алергия и причините за нея

Многобройните дефиниции на това заболяване, представени в специализираната литература се свеждат до едно: алергията е грешна реакция на имунната система.

Процесите на жизнената дейност на организма се изучават от науката физиология, постулатите на която гласят: нарушеният имунитет е следствие от метаболитни нарушения. Оказва се, че за успешното лечение на алергии е необходимо да се нормализира имунната реакция на организма, а за това преди всичко е необходимо да се нормализират ключовите метаболитни процеси. В съзнанието има идея, че е доста лесно да се намесим в метаболизма чрез регулиране на приема на различни вещества отвън - хранителни добавки, витамни, лекарствени препарати, чрез коригиране на храненето с помощта на различни диети. Много хора са объркани от ниската ефективност на подобни на тези "намеси". Добре известно е, че проблемите се повтарят, когато "външната намеса" бъде отменена, което показва невъзможността да се реши задачата по този начин. Дори лекарствените препарати не лекуват, а подтискат симптомите.

Но има и друг механизъм за нормализиране на метаболитните процеси, а от там и на имунитета. Той се използва успешно от хилядолетия - това е нормализирането на дихателната функция, чието състояние винаги е било оценявано изключително високо в различни религиозни, философски и здравословни практики през цялата история на човечеството. Достатъчно е да си припомним прочутото дишане на йогите, китайската чигонг терапия, тайното дишане на християнските исихасти и много други техники.

Ефективността на нормализирането на дишането и неговото влияние върху имунитета и лечението на алергии е толкова пъти по-голяма от ефективността, получена при използването на различни диети, колкото пъти значението на дихателната функция надвишава значението на храненето за жизнената дейност на тялото. Вие може да живее без храна един месец, без дишане - до две минути.

Нормализирането на дишането по Метода Бутейко нормализира метаболизма и имунитета, което всъщност позволява успешно справяне с алергиите.

Как да се избавим от алергиите?

Алергичните прояви намаляват и изчезват с нормализирането на дишането по Метода Бутейко. Колкото по-ярки са симптомите, толкова по-ясно е тяхното елиминиране, например запушването на носа при алергичен ринит изчезва в рамките на няколко минути след нормализиране на дишането, кашлицата спира почти веднага, когато се елиминира белодробната хипервентилация, зачервяването на кожата също бързо намалява и сърбящият алергичен дерматит отслабва.

"Фондацията за интегрирано здраве" на принц Чарлз, популяризира нормализирането на дълбочината на дишането по Метода Бутейко.

 

Алергиите могат да засегнат всеки. Чарлз, принцът на Уелс е известен случай. Съобщава се, че е бил алергичен към конете които е яздил и дори към собствената си парадна униформа. Подобно на много хора, той се опитал да контролира симптомите си с лекарства, отпускани по лекарско предписание, както и с алтернативна медицина.

Нищо от назначените лечения не са помогнали и симптомите му са появявали. През 1999 г. по препоръка на личния си лекар принц Чарлз търси помощ от Константин и Людмила Бутейко. След като се научава да норамализира дълбочината на своето дишане, алергичните състояния остават в историята. Оттогава Фондацията на принца за интегрирано здраве активно популяризира Метода Бутейко като естествен и холистичен лек за алергии.