Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

Аденоиди без операция - buteyko.bg

Аденоиди без операция

Какво се предприема при дете с увеличени аденоиди?

1/ Пълно възстановяване на назалното дишане, тоест нормализиране естествената аерация и дренаж, което постепенно ще доведе до премахване на възпалението по естествен начин;

2/ Да се формира у детето на практика отдавна забравен навик да диша през носа, което е естественото нормално дишане.

Какво да наблюдавате, когато отглеждате дете?

Затрудненото назално дишане, честата или постоянна хрема и дишането през устата са сериозни признаци и сигнали за проблем. Дишането през устата винаги е дълбоко и се задълбочава още повече при физическо натоварване, в резултат на което подуването на назофаринкса се увеличава и напълно блокира носа, а последващото нарушаване на естествената вентилация и дренажната функция причинява възпаление и пролиферация на лимфоидната тъкан (аденоиди).

Освен това, подуването на назофаринкса поради дълбоко дишане е причина за хъркане при детето, причина за отит на средното ухо, причина за загуба на слуха и промени в гласа.

Дишането през устата, особено по време на физическо натоварване е началото на заболяването на детето

Въздухът, преминаващ през носа се затопля до 36,6 °C, овлажнява се и се стерилизира от секретите на носната лигавица. Дишането през носа е естествена защита срещу вируси и настинки при деца и възрастни. Нормализирането на дълбочината на дишането, според Метода Бутейко, ще позволи на детето да диша напълно през носа, което е изключително важно при физическа активност и спорт.

Ключът към възстановяването. Аденоиди без лекарства.

Защо дори след операция за отстраняване на аденоидите детето отново се разболява или продължава да боледува? Ключът към възстановяването е нормализирането на дишането при дете, премахването на отока на назофаринкса, пълното възстановяване на назалното дишане, както и формирането на отдавна забравен навик за дишане през носа. Операцията или медикаментозното лечение не дава възможност за ефективно решаване на този проблем.

Лечението на детето според Бутейко е успешно, при условие че дишането през носа се възстанови напълно и се формира умението да се диша през носа при физическо натоварване.

За да се реши този проблем, на първия етап се използват дихателни упражнения за нормализиране на дишането. След като нормалното назално дишане е възстановено и се добият навици за дишане през носа, следващата стъпка е да се добави дозирана физическа активност, за да се формира стабилно умение за дишане през носа във всяка ситуация.

Важно е да запомните, че лечението на дете с увеличени аденоиди трябва да започне с възстановяване на назалното дишане, а не с операция. Методът Бутейко ви позволява да премахнете запушването и да възстановите назалното дишане буквално за 2-3 минути, което е ключът към възстановяването на детето.