Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

Стрес и хронична умора - buteyko.bg

Стрес и хронична умора

Причини за стрес и хронична умора

Емоционалният стрес на фона на градска хиподинамия е причина за белодробна хипервентилация или дълбоко дишане (според К.П.Бутейко) и последваща хипоксия.

Дълбокото дишане е дълготраен стрес, тъй като, създавайки дефицит на въглероден диоксид, намалява прага на възбудимост на нервните клетки, повишава чувствителността към стимули и разрушава нервната система, освен това, създавайки хипоксия, засяга мозъчната кора.

Хроничната хипоксия в резултат на дълбоко дишане е причина за хронична умора.

Прояви

„Сутринта се събудих и веднага бях уморен, нямах сили да направя нищо“ – в основата на такова типично оплакване е липсата на кислород, която се получава поради дълбоко дишане по време на нощен сън. Дълбокото дишане е физиологично стресиращо, така че всяка проява на дълбокото дишане се счита за симптом на стрес, от нарушения на съня и безсъние до високо кръвно налягане и инфаркт на миокарда.

Всяка цифра на максималната пауза под 45 секунди се счита за индикатор за хиподинамия и дълбоко дишане.

Лечение на дълбокото дишане

Нормализирането на дихателната функция и елиминирането на дефицита на CO2 успокоява нервната система и нормализира възбудимостта на нервните клетки, а намаляването на дишането според Бутейко елиминира хипоксията и е основа за ефективно лечение на хронична умора.

Първият етап на лечение включва намаляване на дълбочината на дишане в незначителен обем с помощта на дихателните техники на Бутейко, базирани на релаксация, което ви позволява да поддържате комфортно състояние по време на упражнението. Намаляването на хипоксията насърчава повишаване на активността и жизнеността, което позволява на втория етап от лечението да се използват дозирани елементи на физическа активност в комбинация с намаляване на дишането според Бутейко въз основа на релаксация .

Профилактика

Ефективна превенция на стреса е предотвратяването на дълбоко дишане, което в условия на градска хиподинамия и емоционално претоварване се постига с помощта на елементарни физически упражнения в комбинация с намаляване на дишането според Бутейко .

Ако не използвате Методът Бутейко

Лечението на стреса и хроничната умора, без да се елиминира тяхната причина – болестта на дълбокото дишане – няма да успокои нервната система, да премахне хипоксията и да повиши жизнеността.

Освен това хипоксията провокира увеличаване на и без това прекомерната белодробна вентилация и затваря един вид порочен кръг, от който е невъзможно да се излезе без нормализиране на дишането според Бутейко или без значително увеличаване на обема на физическата активност, което не е възможно в градски условия.