Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

Хипертония, аритмия - buteyko.bg

Хипертония, аритмия

Без дълбоко дишане няма хипертония, ангина пекторис, холестерол и инфаркт .

В повечето случаи повишаването на кръвното налягане се получава в резултат на периферен вазоспазъм. Съдовият спазъм възниква в резултат на клетъчна и тъканна хипоксия, които се образуват в резултат на хронична хипервентилация на белите дробове. Хипервентилацията на белите дробове (според К. П. Бутейко - дълбоко дишане ), създаваща дефицит на кислород на клетъчно ниво е причина за възникването на компенсаторни реакции на различни функционални системи на тялото, които са предназначени да нормализират дихателната хомеостаза и да елиминират съществуващи промени в газовите константи.

Респираторната хомеостаза е постоянството на вътрешната среда на тялото, в случая  от газовите константи, които се поддържат от функционалната дихателна система, а именно от кислород (O2) и въглероден диоксид (CO2).

Постепенно периферният съдов спазъм, предназначен да елиминира кислородния дефицит на метаболитно ниво става недостатъчно ефективен поради активното му елиминиране на лекарството, което води до поетапно активиране на защитни реакции от следващо ниво, които по правило са свързани с органични увреждания, но въпреки това имат същата цел - да нормализират константите за CO2, O2 и респираторната хомеостаза като цяло.