Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

Диабет - buteyko.bg

Диабет

Нарушаването на въглехидратния метаболизъм е частен случай на метаболитни нарушения, които винаги са свързани с нарушение на дихателната функция, стойността на нормалното състояние на което, в сравнение с други функции на тялото, е лесно да се определи, когато се отговори на въпроса :

- Колко дълго можеш да живееш без да дишаш?

Отговор: Две минути.

- А без храна?

Отговор: Месец.

Нарушаването на респираторната хомеостаза е причина за развитието на компенсаторни реакции на функционалните системи на тялото, чиито прояви са тежки (бронхиална обструкция, артериална хипертония и други) и чийто провал води до значително метаболитно нарушение и смърт на тялото. Нормализирането на дихателните константи позволява в повечето случаи да се елиминира действието на такива механизми и да се постигне постепенно възстановяване с нормализирането на дихателната функция.

Методът Бутейко при лечението на диабет тип 2 ви позволява бързо да нормализирате метаболизма и постепенно да изоставите диетата и лекарствата.

Методът Бутейко при лечението на диабет тип 1, използвано в комбинация с дозирана физическа активност, позволява през първите дни от лечението значително да се намали дозата на инсулин, да се премине към краткодействащ инсулин и по-късно, когато дишането се нормализира и максималната пауза увеличава, често напълно се отказват от прилагането му.

Във всеки случай, както значителното намаляване на инсулина в резултат на нормализирането на дишането и метаболизма, така и използването на Метода Бутейко са мощна превенция на усложненията, възникващи от това заболяване.