Телефон за контакт: +359886666124 | Предстоящи събития

 

COVID -19 - buteyko.bg

COVID -19

„Коронавирусна (латински Coronaviridae) инфекция COVID-19 (Corona virus desese 2019) е остра инфекция, причинена от SARS-CoV-2 (тежък остър респираторен синдром) коронавирус, която може да протече под формата на остра респираторна инфекция с усложнения при вирусна пневмония и синдром на остър респираторен дистрес (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS), който е водещата причина за смърт.

Причина за остър респираторен дистрес синдром (ОРДС)

След заразяването вирусът SARS-CoV-2 се разпространява през дихателните пътища, причинявайки силен имунен отговор в организма, голямо освобождаване на цитокини и намаляване на броя на лимфоцитите.

В началната ексудативна фаза на дифузна пневмония се отделят цитокини и други противовъзпалителни вещества, които увреждат капилярите и алвеолите, в резултат на което ексудатът прониква в алвеоларното въздушно пространство, което уврежда белите дробове и нарушава газообмена.

Силният имунен отговор и голямото освобождаване на цитокини са една от причините за остро увреждане на белите дробове и развитие на ОРДС.

Превенция на ОРДС

За да се предотврати остро увреждане на белите дробове е необходимо да се намали силата на имунния отговор, за което в началния стадий на COVID-19 скоростта на развитие на дифузна пневмония трябва да се забави с помощта на малки дози кортикостероиди и нормализиране на налягането на въглеродния диоксид в алвеолите (pCO2A) по метода, предложен от К.П.Бутейко .

COVID-19: Превенция на ОРДС при пациенти с астма

Според Федералната биомедицинска агенция на Русия, на 23 март 2020 г. са създадени тестови системи, които ви позволяват много бързо да получите отговор за инфекция с вируса SARS-CoV-2 и началото на имунния отговор на организма. Именно в началния стадий на заболяването предложеното лечение ще има максимален ефект.

Кортикостероиди в малки дози

A/. Използването на кортикостероиди в ранните стадии на заболяването COVID-19 е ефективно за предотвратяване на възможно обостряне на астма в резултат на вирусна инфекция.

Ранната употреба на кортикостероиди ( преди появата на клинични признаци на обостряне на астма) може значително да намали тяхната доза и продължителност на употреба.

B /. Използването на кортикостероиди в малки дози, които не потискат имунната система, ще намали скоростта на образуване на дифузна пневмония, което ще предотврати силен имунен отговор , остро увреждане на белите дробове и развитие на ОРДС.

2. Нормализиране на налягането на въглеродния диоксид в белите дробове (рСО2А) според Бутейко

Съществува възможност в ранен стадий на заболяването COVID-19 да се предотврати развитието на дифузна пневмония при частично или пълно нормализиране на парциалното налягане на въглеродния диоксид в алвеоларния въздух на белите дробове (pCO2A) по метода, предложен от К.П.Бутейко.

В продължение на няколко десетилетия наблюдаваме неоспорим противовъзпалителен ефект в резултат на нормализирането на тази ключова константа на хомеостазата при лечението на респираторни заболявания.

Например, частичното нормализиране на CO2 в белите дробове до 32 милиметра живак (при скорост 40 mm Hg) позволява за кратко време да се премахнат симптомите на бронхиална астма и да се отмени медикаментозното лечение (включително хормонално) поради намаляване в активността на алергично възпаление на бронхите, чието обостряне е причинено от вирусна или микробна инфекция.

За измерване на алвеоларен CO2 (pCO2A), К.П.Бутейко предложи много прост метод, според който продължителността на произволно задържане на дъха след издишване (в секунди) съответства на определено съдържание на CO2 в белите дробове.

Основната причина за алвеоларна хипокапния е белодробната хипервентилация, елиминирането на която прави възможно бързото нормализиране на външното дишане и константата на CO2 в белите дробове.

Методът на лечение, предложен от К.П.Бутейко, има две характеристики :

A / елиминирането на хипервентилацията на белите дробове се извършва по волята на самия пациент, тъй като например вдишването на газова смес с високо съдържание на CO2 има много нюанси и не дава очаквания ефект поради запазването на белодробна хипервентилация;

Б/ като се има предвид известна техническа трудност при нормализиране на дишането като метод на лечение, методистът по метода Бутейко трябва да има потвърждение за квалификация лично от А.Е.Новожилов като съавтор на изобретението и носител на авторските права.

3. Кортикостероиди и Метода на Бутейко  - двоен ефект

Комбинацията от малки дози кортикостероиди и нормализирането на външното дишане според Бутейко в началния стадий на COVID-19 може ефективно да предотврати екзацербацията (влошаване) на бронхиална астма в резултат на вирусна инфекция, ефективно да предотврати дифузна пневмония при пациенти с астма и други рискови групи и ако се появи, предотвратяване на силен отговор на имунната система, остро увреждане на белодробната тъкан и развитие на ОРДС.

 

A.E. Новожилов, „COVID-19: профилактика и лечение“, 29 март 2020 г.