Ходенето с боси крака нормализира дишането

Отделянето на топлина се извършва най-интензивно от белите дробове, а така също и от дланите и от стъпалните повърхности на краката. За да намалим белодробната вентилация, ние трябва по възможност да охлаждаме кожата на тялото и крайниците като цяло. Това ще снижи топлоотдаването чрез белите дробове.

Повече топлина се отделя от ходилата на краката. За това ходенето на босо намалява дълбочината на дишането. При топло обутия и облечен човек топлоотделянето компесаторно се извършва от белите дробове и именно поради това прегряването довежда до задълбочаване на дишането, следствие на което намалява съдържанието на CO2 в организма. Освен това ходилата са свързани (рефлекторно и чрез енергетични канали) с всички части на организма, поради което всяко механично и физическо въздействие върху тях пряко се отразява на дейността на цялостната система. В случаите, когато прегрявянето ярко доминира сред факторите, задълбочаващи дишането, свалянето на излишните дрехи и обувки може да се използва за отстраняване на остри критични състояния, успоредно с прилагането на метода ВНД  (волево нормализиране на дишането).

Безполезно е да накараме един неподготвен човек направо да тръгне бос по пода. Адаптацията на стъпалото започва с ходене без чорапи (и чорапогащи) в открити обувки. В случай на замръзване трябва да се обуят чорапи, да се сгреят стъпалата, като се прибегне до физическо натоварване или горещи бани на краката. За най-ефикасна адаптация на стъпалата е желателно един-два пъти на ден долните крайници да се поливат подред с гореща и студена вода последователно и да се разтъркват с кърпа до усещане на топлина.

Има поговорка „ Дръж главата си студена, коремът гладен, а краката топли.“ Това не значи, че трябва винаги да загряваме ходилата си. Колкото по-повърхностно е дишането и колкото по-контрастно въздействаме ние на ходилата, толкова по-топли ще бъдат те. За това методът ВНД в съчетание с физическо натоварване затоплят стъпалата, дори когато човек ходи бос по снега или по студената земя. Само трябва да се внимава да не се стигне до преохлаждане. Много вредно се отразява на дишането на децата пребиваването им в затоплени помещения с терлици на краката.

„Използване на физически фактори при лечение по метода ВНД“ проф С.С.Сулягин, „Методът Бутейко. Лечение чрез волево нормализиране на дишането“, 1995 г. , „Слово“ В.Търново

контакт с нас

Изпратете ни запитване

Call Now