Отзиви

Мариана Стаменова

„Искам да разкажа една история от преди 32 години, става дума за много тежка астма на моя син Ангел. Още през първата година от живота си детето изкара 10 пъти двустранна бронхопневмония, която се лекуваше с антибиотици, вследствие на това разви много тежка астма. Получаваше пристъпи през 2-3 часа, ако се засмееше, ако се затичаше, ако се разплачеше, веднага се получаваше един много тежък пристъп, който се копираше единствено с три помпички, едната от които беше Вентолин. Лекуван е основно в Терапевтична болница – гр. Варна, като бях посъветвана да посетим места като град Сандански, Тетевен, Трявна, все курортни градове, в които детето би се чувствало добре, според лекарите. Но за голяма моя изненада още на следващия ден след като посетим града, влизахме в болницата и отново системи, антибиотици..“

Чуйте целия разказ ТУК

Мариана Стaменова от гр. Варна, майка на дете с тежка астма, излекувано чрез Метода Бутейко, https://www.facebook.com/profile.php?id=100002968995793

Д-р С.С.Сулягин

К.П.Бутейко пръв въведе понятието идеално здрав човек. Дишането у здравия човек не се чува, не се вижда, контролната пауза е 1 минута, което съответства на 6,5 % CO2 в организма. Чрез нормализиране на дишането ние откриваме път към здравето и съвършенството, получаваме количествени и качествени критерии за оценка на здравето по степени.“

Д-р С.С.Сулягин, лекар в Обската централна басейнова поликлиника на водния транспорт – град Новосибирск

Елена Конова

Този метод на дишане стана начин на живот на цялото семейство

„Както повечето деца родени след 2000-та година, така и моят син около 4-годишната си възраст прояви множество алергии, сред които към белтък и соя, които добре знаем са вложени в повечето хранителни продукти и това усложнява изключително много ежедневието и начина на живот в семейството.

Веднага след първите прояви започнахме лечение с антихистаминови препарати, като състоянието му се подобряваше за определен период. Там някъде започнаха и алергичните фарингити, придружени с тежки хреми и силни, продължителни и мъчителни кашлици, а в последствие и пристъпи на недостиг на въздух.

Имахме диагноза астма и лечението включваше инхалатор с вентолин.

Лекарят ни, разбира се, беше отговорен и добър специалист, но ние се въртяхме в един кръг на пристъпи и алергии, редувани с утихване и отново обостряне.

Всеки родител преживял това да гледа детето си как се опитва в паника да поеме въздух знае, че би направил всичко, за да предотврати и спре тези ужасни състояния.

Когато синът ми стана на 10 и след дузини изпити лекарства, най – случайно от позната чух името на Нели Ковальова. В разговор на улицата и съвсем набързо ми беше казано за метода Бутейко и ползите, които тази методика и начин на дишане имат.

Побързах да се свържа с Нели Ковальова.

Малко ще е да кажа, че Нели Ковальова е добър, интелигентен и с качества човек. Тя е много повече, бих я нарекла събитие. Въведе цялото ни семейство в метода, обясни подробно цялата концепция – как е възникнал, всички научни и доказани аргументи, какви са условията за изпълнението и привикване към методиката на дишане.

Когато цялото семейство е ангажирано, резултатите са бързи и сигурни.

В течение на дни и седмици, Нели Ковальова обучаваше нашият син да диша правилно, но искам да спомена и личният пример и също възпитателното въздействие като разбирания за правилно поведение и хранене.

След месец занимания – дишане, излизане на чист въздух ( искам да уточня, че беше началото на зимата и аз за първи път виждах детето си да не прави фарингит в продължение на месец, нито хрема), наистина забелязвахме напредък.

Моят син и баща му във всяко свободно време и по инструкция на Нели Ковальова излизаха и извършваха тренировки на открито – подскоци и изкачване на стълби. Уверявам ви, радостта е голяма да видиш детето си, което се е задъхвало от 10 стъпала да може да направи 500 подскока и да изкачи голяма поредица от стълби без задъхване и с нормален пулс.

В началото той имаше контролна пауза от 6 секунди, която през втория месец се повиши на 25.

В течение на 4 месеца задъхването и пристъпите намаляха и изведнъж изчезнаха. Бяхме спрели всички лекарства и препарати.

В последствие този метод на дишане стана начин на живот на цялото семейство.

Препоръчвам метода Бутейко водена от личния си опит. Освен оздравителен този метод има и закаляващ ефект, подобрява се кондицията и мисленето, паметта.

Елена Конова, Германия, 2022 г. , https://www.facebook.com/profile.php?id=100049560691950

Ивелина Кацарова

Казвам се Ивелина и съм майка на две момчета Калин на 9 год и Борис на 6 год. Срещата ни с г-жа Ковальова беше преди 2 години и от тогава смея да кажа, че големият ни син Калин „забрави“ за бронхоспазмите, които предшестваха всеки вирус и настинка преди това!

Това е кратката версия 🙂

Ако искате да се запознаете с моята история и вероятно, да се припознаете в нея (щом сте чули за Метод Бутейко), ще бъда максимално честна и емоционална!

Калин се роди 2 кг, в началото на 9-я месец и с мъжа ми решихме, че ще имаме пълно и неподлежащо на коментар доверие на личния му педиатър. Стъпките са познати – атопичен дерматит, ринит и на 3год, диагностициран „първа степен астматик“ – повече от 3 бронхоспазма годишно. Доверявахме се на медицината – вентолин, пулмикорт, месеци антихистамини. Детето ми не можеше да тича, да скача на батут, мислих си, че никога няма да може да спортува и живее нормално!

Роди се малкият Борис. Всички казваха, организма му реагира на стреса, ревнува братчето, атопиците са много чувствителни, но аз си казах „Стига“, антихистамините и инхалациите очевидно не му помагаха. Започнах да се боря с хомеопатия, аромотерапия, пооправи се, но стреса и отговорността бяха огромни! Имах нужда от една докторска слушалка, за да лекувам САМА, ужасно бреме!

Преди да започне първи клас, бях ужасена! Ученик, ще отсъства непрекъснато и тогава започнах да чета денонощно форуми, групи, извадих всякакви методи и в един коментар прочетох похвален отзив за г-жа Ковальова и Метода Бутейко. Свързах се с жената и след броени дни вече бяхме във Варна с болния Калин! Тя каза само „Чудесно! Тъкмо ще се убедите в силата на метода!“ За два дни пресуши сопола, който обичайно се задържа месец и кашлицата!

Изключително интелигентна, търпелива и обичлива жена – г-жа Ковальова! Тя подходи с грижа и разбиране и „лечението“ беше приятно за детето и обогатяващо за родителите! На тръгване ми обеща, че Калин няма да прави спазми повече! Разбира се, майчиното ми сърце искаше да вярва, но ми беше много трудно!

Методът е изключително прост и лесен за изпълнение, трябва ни само упоритост и повторения! Вече втора година детето ми боледува, разбира се, но приключихме с бронхоспазмите и най-вече аз съм спокойна и най-накрая и повярвах!

Огромно БЛАГОДАРЯ!

Изключително съм благодарна и на сем. Леви, че се заеха да популяризират метода и да помогнат на повече семейства като нашето!

Ивелина Кацарова, София, 2022 г , https://www.facebook.com/ivelina.katcarova

контакт с нас

Изпратете ни запитване

Call Now