ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ

1995 г.

БУТЕЙКО ЦЕНТЪР БЪЛГАРИЯ.

 НАЧАЛОТО

През 1992 година авторът на метода д-р К.П.Бутейко и Нели Ковальова, съосновател и главен методист, създават Център Д-р Бутейко в град Варна, който е единствен в България. Само за първите 3 години над 500 души, преминали обучение в Центъра и прилагащи Методът Buteyko® за волево нормализиране на дишането са се превърнали в пълноценни хора.

Нели е един от малкото хора в света, които са получили автентичния метод на Бутейко в пълната му форма и са упълномощени да го преподават. Тя е и автор на предговора към българското издание на книгата „Методът Бутейко. Лечение чрез волево нормализиране на дишането“, издадена през 1995 год.

Ето и личната история на Нели Ковальова:

„Бях на 22 години, когато получих диагнозата бронхиална астма. В продължение на 15 години живеех между болницата и дома си. Повечето от лекарите криеха своето равнодушно отношение зад кортизоните, системите, кислородните маски. Това бяха вечно бързащи служители, заети с работата си, която беше едно необяснимо, хаотично и безмислено натоварване. Разбира се, имаше любезни и образовани специалисти, носещи научни титли, но техните знания бяха безсилни пред моето страдание. Най-хубавият, най-съзидателният период от човешкия живот за мен беше изпълнен с чувството за непълноценност, с мисълта, че нишката, която свързва с живота, изтънява. Заедно с мен страдаше цялото ми семейство и всички се бяха ангажирали да търсят някакъв спасителен изход. До момента, в който братът на съпруга ми случайно узнава за откритието на един гениален украински лекар. Срещата ми с д-р Бутейко през 1988 година беше повратна. Възвръщайки си здравето чрез неговия метод, в мен назря решението да подпомогна разпространението на това изключително откритие. Приех го като свой дълг и своя мисия.“

Нели Ковальова освен съмишленик се превръща и в много близък приятел на семейството на Бутейко и честите им срещи винаги са били пълноценни и вдъхновяващи.

Нели Ковальова в периода 1992 – 2003 г., заедно с К.П.Бутейко и самостоятелно изнася лекции за метода и резултатите от него пред лекарски и научни среди по тяхна покана.

Сертифицирани методисти

Бутейко Център България работи с екип:

Нели Ковальова

Главен методист,
лицензиран от Д-р К.П.Бутейко от 1992 г. и като методист – ревизор

Божидар Леви

Управител „Бутейко Център България“, методистпритежаващ лиценз с валидност в рамките на Европейски съюз, издаден от д- р А. Е. Новожилов, главен лекар на клиниката Бутейко в Москва, притежател на авторски права и съавтор на метода Бутейко

Д-р A.E. Новожилов

Консултант на „Бутейко Център България“,
съ-създател на метода на дишане Бутейко, главен лекар (от 1989 г.) на клиниката Бутейко в Москва (основана през 1987 г.)

Д-р Бутейко винаги е споменавал д-р А.Е.Новожилов като съ-създател на метода Бутейко. В момента д-р А.Е.Новожилов е патентопритежател на метода Бутейко в Русия.

Ето и неговата лична история:

Като деветгодишно момче Андрей става свидетел на клиничната смърт на майка си Людмила не веднъж, а два пъти. Людмила страда от жестоки астматични пристъпи и има рак. Лекарите не смятат, че тя ще оцелее. Андрей си спомня този период като мрачно, безнадеждно време, през което често чука на всички врати в жилищната им сграда, молейки съседите да помогнат на майка му. Хората съжалявали малкото момче, но никой не знаел как да помогне. Един ден през 1969 г. Андрей и Людмила намират статия за доктор Бутейко. В отчаянието си му пишат писмо. По това време д-р Бутейко живее в Сибир, където ръководи научна лаборатория. Въпреки отдалеченото си местоположение обаче, той е получавал над 200 писма на ден от хора като Людмила.

Въпреки, че беше невъзможно да се помогне на всички, Бутейко прави всичко възможно да помогне на колкото може повече хора. При следващото си посещение в Москва организира среща с Людмила и Андрей. Той се опитал да научи Людмила, но поради ужасното й здравословно състояние за нея е било невъзможно да разбере Метода. Тогава решава да преподаде метода си на Андрей, с надеждата, че той може да го обясни на майка си. Когато Бутейко си тръгва, Андрей нежно и търпеливо започва да преподава метода на Людмила, насърчавайки я да намали дишането си. За две седмици здравето й се подобрява драстично и тя успява да се върне към нормалния си живот. Така на деветгодишна възраст Андрей има първия си медицински опит: спасява живота на собствената си майка.

По-късно Людмила става съпруга на Константин Бутейко, което дава на Андрей уникалната възможност да изучава метода от самия основател. През 1989 г., силно повлиян от творчеството на Бутейко, Андрей завършва обучението си в Първия Московски медицински институт. Започва работа като общопрактикуващ лекар. Андрей казва: „Въпреки че станах лекар, не мога да кажа, че медицинските дейности винаги са предизвиквали най-големия ми интерес. Това, което е наистина увлекателно за мен, е да намеря отговор на въпроса: какъв е смисълът на този живот? Гледам медицинските дейности като инструмент, който ни помага да разберем по-голямата картина на този свят.“

В момента д-р Новожилов е медицински директор на Клиника Бутейко (Москва). Преглежда пациенти ежедневно. Невъзможно е да се каже колко живота е спасил или колко хора са възстановили здравето си в резултат на работата му.

В своя подход Андрей никога не се ограничава само с физиологична гледна точка. Той вижда ясна връзка между тялото, ума и духа и вярва, че всеки здравословен проблем има причина, която често е извън медицинската. Д-р Новожилов е автор и на Наръчника за лечение на астма. Тази книга е написана за медицински специалисти и хора, които страдат от астма, ХОББ и затруднено дишане.

Методът Buteyko® е регистриран като научно изобретение в областта на медицината, има несъмнен и значителен ефект върху човешкото здраве, следователно използването на метода Бутейко във всяка част от него е възможно само след специално обучение.

„Лекувам с кислород!“, К. П. Бутейко

„Моят метод подобрява и нормализира снабдяването с кислород!“

1. Създадох точната наука за дишането въз основа на законите на физиологията. Дишането е функция на тялото, която може да бъде измерена в числа като всяка друга функция. Науката започва с числата, без които е невъзможно да се говори за дишане, камо ли да се промени. Просто е опасно да се пречи на дишането, без да се определи количествено промяната в тази най-важна функция на тялото. Там, където измерванията не се правят в числа, там виждаме празно бърборене: дишайте с диафрагмата, дишайте с корема, ще има повече кислород! И кой го е измерил или доказал обективно? Никой не е измервал нищо, а мнозина говорят за дишане.

2. Дишането е най-важната функция. Значението на дадена функция се определя от това колко дълго един организъм може да съществува без нея. Без храна – месец, а без дишане – две минути. Както и какви компенсаторни и защитни механизми се задействат, когато тази функция е нарушена. При нарушено дишане се появяват бронхиална обструкция, задушаване, астма, разрушават се белите дробове и се повишава кръвното налягане. И при недостатъчна ефективност на компенсаторните механизми, метаболизмът и имунитетът са нарушени, трудни за лечение заболявания възникват от алергии до диабет и онкология.

Дихателната дисфункция е задушаване, астма, високо кръвно налягане, сърдечен удар, а недохранването е диария или запек. И така, коя функция е най-важна за тялото? Ще живеете без дишане 2 минути, без храна – месец. И все пак всички останали говорят за хранене. За сериозен разговор за функцията на дишането са необходими познания по анатомия, физиология, биохимия, необходими са цифри за оценка на функцията и нейните промени, но фантазиите за диафрагмалното или ключично дишане са излишни и опасни.

3. Дишането е атомна енергия, играта с нея е смърт!

4. Дишането действа върху тялото след няколко секунди. Той е по-силен от атомната енергия.

5. Казват: „Дишай по-дълбоко – ще получиш повече кислород“… Всъщност – точно обратното е вярно! Артериалната кръв винаги е наситена с кислород до краен предел, напълно, но прекомерното дишане, създавайки дефицит на CO2, е причината кислородът от кръвта да не навлиза в клетките и тъканите и възниква хипоксия – кислороден дефицит. Дишате по-дълбоко, но получавате по-малко кислород, това е законът на физиологията и биохимията.

6. Кой кретен е казал първи: „Дишай по-дълбоко – повече кислород?“ Почти 40 години не мога да го намеря, някой проверявал ли го е с елементарно измерване? В крайна сметка, това не е тествано върху един човек! И всички, като папагали, повтарят: „Дишай по-дълбоко – полезно е!“

7. Въглеродният диоксид е основният регулатор на ключови метаболитни реакции, поддържането на въглероден диоксид в организма се регулира с точност, която е десетки пъти по-висока от точността на поддържане на други константи, което до голяма степен осигурява стабилността на хомеостазата. Кислородът е енергетик, не регулира нищо.

8. Излишък от кислород, създаден изкуствено в експеримент, да, изкуствено и само в лабораторни условия, тъй като такава ситуация не съществува в природата, тя е по-вредна за организма от липсата му. Лабораторните мишки, например, поставени в кислородна палатка, моментално ослепяват в резултат на съдова склероза, която се развива със светкавична скорост при вдишване на чист кислород. Бързото повишаване на холестерола и съдовата склероза са примери за реакции на респираторна хомеостаза, чиято крайна цел е нормализирането на газовите константи, предимно за въглеродния диоксид. За първи път показахме и доказахме експериментално, че холестеролът много бързо се нормализира с нормализиране на дихателната хомеостаза, с нормализиране на дихателната функция.

9. Тялото не е печка, където духаш по-силно, то гори по-силно, по-скоро обратното, защото ние, ако съпоставим тялото си с машина, значи сме биохимична машина, а не механична. Прекомерно дишане във връзка с метаболизма, а това е белодробна хипервентилация и когато от всички страни се чува само: „Дишай по-дълбоко!“ – всичко това в крайна сметка влошава окислителните процеси и намалява притока на кислород.

10. Ние умираме от загуба на въглероден диоксид. Животът на планетата възниква и се развива в условия, когато атмосферата е била 90% CO2 и пълна липса на свободен кислород. При подобни условия, между другото, в тялото на майката се случва вътреутробно развитие на плода: високо ниво на CO2 и ниско съдържание на кислород и раждайки се на бял свят, детето веднага попада в съвременната атмосфера на Земята, която е чужда за него по газов състав, в който почти няма CO2 и много високо съдържание на кислород – 21%! Любопитно е, че за нормален живот клетките на нашето тяло се нуждаят от 2% кислород (а в атмосферата виждаме 21% кислород), но въглеродният диоксид се нуждае от 7% (в атмосферата виждаме само 0,03%). Тялото има много развита и сложна система от адаптивни реакции, чиято активност осигурява поддържане на газови константи. Промяната в газовите константи и респираторната хомеостаза води до смърт на организма или развитие на специфични компенсаторни реакции на дихателната хомеостаза, които познаваме като най-честите заболявания – бронхиална обструкция, артериална хипертония и др. Ако работата им се окаже недостатъчно ефективна, тогава метаболизмът и имунитетът са унищожени и вече виждаме заболявания, възникнали поради нарушение на респираторната хомеостаза и ниска ефективност на компенсаторните системи, а това е много широк диапазон от алергии до онкология .

11. Питах през всичките години: направете тест за хипервентилация на себе си и на тежко болни пациенти и в рамките на няколко минути ще можете да оцените цялата вреда от прекомерното дишане. Не може да става дума за никакъв допълнителен кислород: хипервентилацията на белите дробове или дълбокото дишане ни лишават от последния кислород и преди всичко страда мозъчната кора. Още колко години ще продължи това неразбиране на това откритие?

12. За да проверите валидността на научното откритие, което направихме преди почти 30 години, са необходими 30 секунди време: предложете астматична хипервентилация – той ще получи пристъп на задушаване, предложи да намали дишането – ще облекчи атаката. Причината за пристъпа на астма е хипервентилация на белите дробове, никой не е казвал това преди нашите научни изследвания. И така от 30 години моля учените да отделят 30 секунди, за да проверят това (1986).

13. Хипервентилацията причинява дефицит на CO2 (въглероден диоксид) и според законите на биохимията, дефицит на кислород. Дефицитът на CO2 е причината за развитието на компенсаторни реакции на функционалната дихателна система, ярък пример за което е вазоспазъмът, а вазоспазъмът увеличава кислородния глад и тялото повишава кръвното налягане – това е компенсация на кислородния глад (хипоксия).

14. Ако някой ми беше казал, че ще трябва да уча хората как да намалят дишането, нямаше да повярвам.

15. Моят метод намалява дишането и подобрява снабдяването с кислород в тялото. Всички смятат, че моят метод лекува с помощта на хипоксия, тъй като Бутейко съветва да не се диша дълбоко… Глупаци, те не познават законите на физиологията: лекувам с кислород! Лекувам с кислород! Още веднъж – лекувам с кислород! Намаляването на излишното дишане, нормализирането на дихателната функция нормализира кислорода. Бутейко се бори с излишното дишане, дълбокото дишане, белодробната хипервентилация, а не с кислорода изобщо! Дишането на Бутейко подобрява и нормализира снабдяването с кислород!

16. Медицината днес учи населението да диша дълбоко, учи дълбоко дишане .

17. Сега 90% от хората умират от белодробна хипервентилация, от дълбоко дишане – това са всички видове астма, алергии, хипертония, инсулти, инфаркти и дори онкологията се развива в резултат на метаболитни и имунни нарушения при липса или недостатъчна ефективност на компенсаторни системи, които нормализират дихателната хомеостаза. Без нормализиране на дихателната функция няма начин за нормализиране на метаболизма и имунитета.

18. Всички препоръки, които медицината дава, те в по-голямата си част образуват излишък на дихателната функция, провокират хронична белодробна хипервентилация, издишват, нарушават дихателната функция, респираторната хомеостаза и тялото бързо умира от инфаркт или инсулт, или този нещастен дълбоко дишащ човек страда от действия на компенсаторните системи на дихателната хомеостаза: от астма, хипертония и др.

19. Ние загиваме от медицинско невежество. Но това винаги е било така: цялата история на медицината ясно показва с каква трудност са били популяризирани нови идеи. Създателят на науката за септиците и антисептиците в хирургията, австрийският лекар Йохан Сомелвайс, например, почина в психиатрична болница само защото предложи да се мият и дезинфекцират ръцете преди операцията, а не след нея, както беше тогава. Никой не знаеше за микробите, микроскопът щеше да бъде изобретен само половин век по-късно, но гениалното наблюдение на лекаря позволи да се направят изводи, които по това време нямаха научно обяснение: дезинфекцията на ръцете на хирурга спасява живота на пациента. Тези революционни препоръки за онези времена струват живота на Сомелвайс. Независимо от това, неговите идеи спасиха хиляди пациенти.

20. Колкото повече лекарства, толкова повече лекарства, повече легла, повече смъртни случаи.

21. Всяка неграмотна манипулация на дишането само го засилва и ни убива.

22. Всеки тренира дълбоко дишане – това е ужасен идиотизъм. Няма по-глупав предразсъдък от този предразсъдък. Казах милион пъти и пак повтарям: артериалната кръв винаги е напълно наситена с кислород и дълбокото дишане не може да добави още повече кислород.

23. Поради липса на образование по медицина и физиология, те по никакъв начин не могат да разберат: колкото и да се опитвате да дишате по-дълбоко, повече кислород няма да влезе в артериалната кръв! Кръвта винаги и при всякакви условия е напълно наситена с кислород, с изключение на изключително редки специфични заболявания. Още от тази гледна точка призивът: „Дишай по-дълбоко – повече кислород!“ е абсолютно невежество. И дори лекарите го повтарят.

24. Намерих причината за всички беди и нещастия, до смъртта на цивилизациите – това е дълбокото дишане. Дълбокото дишане лишава тялото от кислород и преди всичко страда мозъчната кора, чиято работа ни отличава от животните. При недостатъчност на кората преобладават подкоровите инстинкти: да се храним и да се размножаваме, които започват да определят нашето поведение! Но никой не разбира, не чува, не вижда.

25. Дълбоко дишаща майка ражда дълбоко дишащо бебе. Причината за заболяването на детето е дълбокото дишане на родителите му. Причината за заболяването на възрастен е собственото му дълбоко дишане. Тъй като възпитанието на децата започва от първия ден от бременността на бъдещата майка, така и здравето на детето зависи от високата пауза на бъдещите му родители.

26. Нищо не е толкова убедително за истинността на откритието и изобретението, както първоначалният ход на мисли.

27. За щастие всички физиологични реакции, за които говоря, се случват за десетки секунди. За да се тества връзката между прекомерната вентилация на белите дробове и вазоспазма при пациенти с хипертония, са достатъчни 15 секунди.

28. Тест за дълбоко дишане – сп. „Лечебно дело” No 4 за 1968г.

29. В съзнанието на лаика, благодарение на медицинското невежество, леещо се от телевизионните екрани, идеята за функцията на дишането е обърната – всичко е обратното.

30. Моята теория за опасностите от дълбокото дишане се доказва за няколко десетки секунди, за 30 секунди, без уреди!

31. Нормалното дишане осигурява нормално снабдяване с кислород, хипервентилацията на белите дробове е причина за хипоксия.

32. Хипервентилацията на белите дробове се осъществява основно чрез увеличаване на амплитудата (дълбочината) на вдишването, откъдето идва терминът – дълбоко дишане, за да могат децата да разберат.

33. Хипервентилацията на белите дробове не добавя кислород към артериалната кръв. Кръвта винаги и при всякакви условия е напълно наситена с кислород!

34. Моят метод е изключително прост – намалете дишането, нищо друго не трябва да се прави. Бронхиалната обструкция и кашлицата, задушаването или високото кръвно налягане се елиминират от само себе си, когато дишането се нормализира, тъй като всички тези заболявания са компенсаторни реакции, предназначени да нормализират дишането и респираторната хомеостаза.

35. Защо моят метод е труден – каузалното мислене се губи.

36. Човек е настроен на самоунищожение, а причината за това е хипоксия на мозъчната кора. Кислородният дефицит и потискането на мозъчната кора са резултат от дълбоко дишане. Намаленото дишане е спасение от много неприятности.

37. Само дълбоко дишащи хора могат да станат алкохолици, пушачи, наркомани. Поради хипоксия мозъкът не е в състояние да контролира инстинктите и тялото, довеждайки субкортикалните инстинкти до абсурдност, умира. Животните не могат да бъдат принудени да правят това, въпреки че е известно, че плъхът в експеримент е способен да стимулира центъра на удоволствието в мозъка, докато не се срине от изтощение, но това се случва в експеримент, такива условия не съществуват в природата.

38. Всички цивилизации – Древен Рим, Вавилон – загиват, но нито една от цивилизациите не е разработила теория за собствената си смърт и не е предложила начин за спасение от собствената си смърт. За щастие тези цивилизации са били местни по природа. Съвременната цивилизация има глобален, планетарен мащаб и нейната смърт ще доведе до унищожение на цялото човечество.

39. Искам да създам наука за съвършенството на хората. Това е наука, базирана на числа, на точно измерване, а не на празни приказки. Където няма цифри, няма и наука.

40. Разграничавам няколко нива на общуване между хората, общо седем, най-ниските от които са сексуално и хранително, най-високите са емоционалното ниво (дух, душа), нивото на ума (придобиване, натрупване на знания), ниво на ума (способност за обработка на знания).

41. Перфектният човек има каузално мислене. Това е нивото на ума, нивото на обработка на информацията, получена от ума.

42. Педагогиката често стои с главата надолу, те дават знания, но не ги учат как да ги обработват. И дават излишък от знания, не се усвояват. Всички започват да имат мозъчна диария. Цялата педагогика трябва да се обърне с главата надолу: да се дадът минимум знания, за да може да се преработят. Изобилие от знания – мозъчна и вербална диария.

43. Компютърът няма интелигентност, не може да отвори нищо. Той прави само това, което умът е направил.

44. Сега „умът е отишъл отвъд ума“. Умът се взема за основа, има натрупване на знания. И умът изчезна.

45. Кой има интелигентност? Алтруист, защото поставя интересите на обществото над личните си. Всички мравки, всички пчели са алтруисти, отиват на смъртта си, за да спасят кошера. И кой ще отиде да спасява обществото?

46. Какво е егоизъм? Гребейки под себе си, останаха само егоисти.

47. Основата на една нация е честността. Само алтруистът може да има честност.

48. Основният критерий за рационалност е богатството, колкото по-богат, толкова по-неразумен е човек.

49. Причината, поради която съвременната цивилизация ще загине, беше открита от мен на 7 октомври 1952 г.

50. Измама, войни – това са инстинкти под кората: да се яде и да се размножава, и всичко това е от глупост. А глупостта идва от дълбокото дишане. Дълбокото дишане е хипоксия и невъзможност за по-висока интелигентна дейност.

51. Трябва да усетите дъха си.

52. Необходимо е да се намали дишането с една четвърт.

53. Не намалявайте дишането твърде много.

54. Закъснявам със 100-200 години. През миналите векове те все още са търсили причината за болестта, причината за чумата, холерата и маларията. Намерено – и болестта е елиминирана. И причината за инфаркт, инсулт, рак, алергии и т.н. не намерена. Намерих я, но твърде късно: причинно-следственото мислене се изроди. Викам за това – никой не чува.

56. Моят метод напълно облекчава раждането.

57. Цялостно лечение – нищо не може да бъде по-глупаво. Трябва да се прилага единственият метод на лечение – методът за намиране и отстраняване на причината за заболяването.

58. Никакви уреди, симулатори и други глупости не могат да намалят дишането, не могат да нормализират функцията на дишането, тези устройства са измама за хора, които лесно биват измамени поради липсата на основни познания по физиология и биохимия, както и вид измама и за мързеливи хора, които искат вместо това някой да намали дишането им. Често мързелът се дължи на страх от трудности, липса на елементарна дисциплина, но това е лесно да се преодолее, ако е лесно и приятно да се намали дишането, тогава няма да са необходими упражнения, но ще има начин на живот, който носи удоволствие и носи здраве . Възможно ли е да се използват устройства за намаляване на дишането? Това е невъзможно, дори и само поради две причини: дишането се променя непрекъснато под влиянието на много фактори и трябва да бъде в състояние да се чувстват дъха и да се научи да се устои на задълбочаването на дишането, това е постоянно да се упражнява, а това е възможно само ако е наистина лесно и приятно се намали дишането. Освен това при правилно намаляване на дишането човек иска да прави това през цялото време, но това изкуство трябва да се научи.

И най-важното е, че трябва да можете да анализирате и да намерите причините за дълбоко дишане, за да не се налага постоянно да правите упражнението. Например, често общуването дори с много близки хора провокира повишаване на кръвното налягане или след емоционален разговор започва пристъп на задушаване или кашлица. И натискът, и кашлицата са резултат от дълбоко дишане или белодробна хипервентилация. Какво да правя? Не общувайте? Не забравяйте да общувате, но наблюдавайте дишането си, докато говорите! Или се занимавайте със спорт: тренирах – и налягането се повиши, или кашлица, или задавяне се получи през нощта. За да е приятно общуването с хора или спорта и да не завършва с повишаване на кръвното налягане или задушаване, е необходимо да можете да намалите дълбочината на дишането по време на разговор, по време на физическа активност и това трябва да е приятно за нас самите и незабележимо за другите.

59. Необходимо е да се елиминират причините за дълбокото дишане, но не и да се тренира самото дишане.

60. Основната причина за дълбокото дишане е измамата на медицината: „Дишай по-дълбоко – повече кислород!“ И цялата необразована публика е на път да загине в преследване на кислород, който вече е напълно достатъчен в артериалната кръв, а най-смешното в тази ситуация е, че там няма как да се добави още кислород!

61. Всички ние преминаваме през няколко филтъра на естествения подбор през живота си в различни години. Някой умира, не се справя с алкохола, някой умира от наркотици, някой от болести, има време или не да даде същото болно потомство, влошавайки генотипа на обществото, но никога не знаете, че тези филтри съществуват и все пак ще бъдат открити от науката. Тук идва дълбокото дишане- това е същият филтър на естествения подбор в популацията. Има страни, в които астмата е обявена за национално бедствие, например Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, където всяко четвърто дете и всеки десети възрастен страдат от астма, дори е установена връзка: колкото по-икономически развита е една страна, толкова по-често и по-тежка се проявява астма. Способна ли е такава държава да се защити? – ето пример за смъртта на съвременната индустриална цивилизация.

контакт с нас

Изпратете ни запитване

Call Now