Методът Бутейко

Методът БУТЕЙКО

Научно обосновано, експериментално доказано медицинско чудо

Историята на „златния век на съветската наука и техника“ убедително показа, че чудесата в медицината съществуват.

В това незабравимо време на неограничено финансиране за напреднали научни изследвания бяха направени толкова мощни открития и изобретения, че някои от резултатите от научните изследвания от онези години можеха да бъдат разбрани и приложени само от съвременната наука.

Методът Бутейко днес е експериментално доказано и научно обосновано медицинско чудо, което позволява в продължение на повече от половин век успешно да се лекуват заболявания, пред които конвенционалната медицина често е безсилна.

Основното чудо на Метода Бутейко е научното познание, благодарение на което е възможно, например, да се лекува бронхиална астма без медикаменти и в същото време да се занимавате активно със спорт.

Методът Бутейко позволява успешно лечение не само на астма или бронхиална обструкция, но и на широк спектър от заболявания, протичащи едновременно с астма, и това е възможност за ефективно лечение на бронхит без антибиотици, алергии или екзема без хормони. Дишането на Бутейко ви позволява да нормализирате холестерола без лекарства и диети и да върнете високото кръвно налягане към нормалното за няколко минути с помощта на прости дихателни техники и много, много повече, което научните изследвания на К.П.Бутейко ни разкриха преди повече от половин век, и който се стремим да го направим достъпен за хората.

Какво е състоянието на възстановяване според Бутейко?

Методът Бутейко е научно откритие и изобретение в областта на медицината, поради тази причина методът на Бутейко предоставя един вид „гаранция“ или условие за възстановяване.

Условие за успешно лечение, а често и за възстановяване, е пълно нормализиране на дихателната функция. Нормализирането на дихателната функция и респираторната хомеостаза се оценява от динамиката на контролната пауза (КП) или максималната пауза (MП) и най-важното, чрез елиминиране на ярки симптоми на заболяването, чрез подобряване на благосъстоянието, започвайки от първия урок.

Нормализирането на дихателната функция ви позволява да нормализирате метаболизма и имунитета, което ви позволява успешно да се борите със заболявания, много от които са естествени механизми за нормализиране на дихателната хомеостаза, най-ярките от които са бронхиална обструкция или високо кръвно налягане и които могат автоматично да изчезнат, когато ключовите параметри са нормализирана дихателна функция.

Реконвалесценцията(оздравяването) настъпва при нормализиране на дишането и в обема, в който е било възможно да се нормализира дишането.

Ярките симптоми на заболяването при почти всяко заболяване изчезват много бързо, често в първия урок, което ви вдъхновява и принуждава да продължите да работите, но процесът на възстановяване до голяма степен зависи от обема на разрушителните процеси, възникнали по време на заболяването.

Методът  Бутейко е достъпен за абсолютно всички, дори и за деца на 3 години и по-малки, а практиката ни показа, че много хора са наистина талантливи и са в състояние сами успешно да намалят дишането, започвайки от първия урок при специалист.

Какво е състоянието на възстановяване според Бутейко?

Живият организъм е отворена система, която непрекъснато комуникира със заобикалящата го външна среда. Въпреки това тялото има своя вътрешна среда, в която протичат метаболизмът и всички жизненоважни процеси. Животът на тялото може да продължи, докато основните показатели на вътрешната среда на тялото или физиологичните константи(телесна температура, кръвно налягане, захар, кислород, въглероден диоксид, протеини и др.) са на оптимално ниво, т.е. в рамките на нормалното.

Стабилността и постоянството на показателите за вътрешната среда на тялото, или хомеостазата, поддържат различни функционални системи на различни нива – метаболитни, поведенчески и др. Здравето на човека се осигурява от работата на тези системи.

Здравето е състояние, при което всички жизнени константи са в нормални граници.

Болестта е състояние на тялото, при което константите са надхвърлили нормата и са се формирали компенсаторни реакции на функционалните системи на тялото с цел връщане на константите в нормата.

Ярък пример е обратима бронхиална обструкция с изход от пристъп на задушаване при бронхиална астма, която възниква при промяна на газовите константи за кислород и въглероден диоксид и която може да се самоелиминира при нормализиране на тези константи.

Лечението чрез Метода на Бутейко е процес на връщане на константите към нормална и нормализираща дихателната хомеостаза, което води до елиминиране на компенсаторните реакции на функционалните системи на тялото (бронхоспазъм, вазоспазъм и др.) и постепенно възстановяване.

Терапевтичният принцип на Метода Бутейко – постепенно намаляване на дълбочината на дишане до нормално ви позволява постепенно да нормализирате респираторната хомеостаза и успешно да лекувате заболявания, които възникват за решаване на същия проблем: бронхиална обструкция, артериална хипертония и всички свързани заболявания (алергии, висок холестерол, дерматит и др.)

Възстановяването е резултат от постепенното нормализиране на дихателната хомеостаза и елиминирането на компенсаторните реакции на съответните функционални системи на тялото.

През 2002 г. Методът Бутейко е включен в международната програма за лечение на бронхиална астма GINA-2002 (Global Initiative for Asthma-2002) .

През 2008 г. методът Бутейко беше препоръчан за използване в Държавната програма „Бронхиална астма при деца. Стратегия за лечение и превенция“ (Руско респираторно общество).

Най-големият американски вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува статия (03.11.2009) за успешното лечение на тежка астма по Метода на Бутейко в САЩ.

БЛОГ

Актуално от нашия блог

Теория и практика на метода ВЛДД

Теория и практика на метода ВЛДД

Теория и практика на метода ВЛДД (волева ликвидация на дълбокото дишане) в Гинекологията, автор Л. С. Видянц, Москва Здравословните проблеми в гинекологията са отражение на нарушенията на ендокринната система на организма. Макар гинекологичните заболявания да не се...

Упражнение за облекчаване на остри алергични симптоми

Упражнение за облекчаване на остри алергични симптоми

Упражнение за облекчаване на остри алергични симптоми 1. Упражнението се изпълнява в лек ход, в рамките на 10-15 мин. 2. След нормално и спокойно издишване, спрете дишането. За удобство можете да стиснете носа с два пръста. Устата е затворена. По време на задържането...

Как да различим алергиите от други заболявания?

Как да различим алергиите от други заболявания?

Това е едновременно лесно и трудно. Лесно е, когато алергенът е известен, при контакт с който възниква характерна реакция. Трудно е, когато алергенът не е известен или не е имало очевиден контакт с него. В този случай, алергията може да изглежда като обикновена...

Call Now