Как да различим алергиите от други заболявания?

Това е едновременно лесно и трудно. Лесно е, когато алергенът е известен, при контакт с който възниква характерна реакция. Трудно е, когато алергенът не е известен или не е имало очевиден контакт с него. В този случай, алергията може да изглежда като обикновена настинка, дори с треска , хрема и кашлица, но реално това е алергична реакция и лекарят трябва да направи диференциална диагноза, за да разграничи настинка или вирусна инфекция от коварна алергия.

Най-честата форма на алергия е сенната хрема. Така се нарича алергията към цветен прашец от треви и дървета. Симптомите на сенна хрема могат да бъдат разнообразни. Обикновено някой, който е алергичен към цветен прашец, ще изпита хрема, често кихане, запушен нос, червени очи със сърбеж или парене и сълзене на очите. Понякога могат да се появят кожни обриви или кашлица и подуване на гърлото или пристъпи на астма (задух) поради алергии към цветен прашец.

Но поленът винаги е бил във въздуха. Възниква въпросът защо все повече хора страдат от сенна хрема? Съвременният начин начин на живот и все по-задълбочаващата се хиодинамия (липса на движение) а с нея и задълбочаването на дишането, са в основата на метаболитните нарушения и последващите имунни такива. Причината за преувеличената реакция на нашата имунна система се крие в хроничната хипервентилация. Д-р Бутейко е установил, че всички страдащи от алергия имат хронична хипервентилация. Дълбокото дишане нарушава метаболизма и предизвиква погрешен отговор от имунната система. Чрез нормализиране на  дишането, се отстранява хроничната прекомерна белодробна вентилация и се нормализират метаболитните функции. Поради тази причина ще бъде полезно още веднъж да припомним, че съвременното медикаментозно лечение на алергии винаги е симптоматично и не води до пълно възстановяване. Възвръщането към нормален начин на живот, без алергии е преди всичко нормализиране на метаболизма, нормализиране на имунитета.

Прилагането на упражненията Бутейко облекчава пристъпите на алергия и сенна хрема в рамките на минути: отваря се запушен нос, изчезва подуването на лигавиците, изчезват пристъпи на кихане и кашляне, изчезва сърбежът и усещането за парене в очите, подуването на клепачите се нормализира, кожен обрив изчезва, задухът изчезва и т.н. Системното прилагане на упражненията Бутейко нормализира дишането постепенно, изчезват алергиите и сенната хрема, дори и при хора, които цял живот са страдали от тях. Тези, които трудно могат да излязат навън през лятото поради огромна алергия към треви, изведнъж могат да нощуват в палатка между тревите без никакви проблеми.

контакт с нас

Изпратете ни запитване

Call Now