Пост-COVID-синдром и дихателни упражнения по Бутейко

Днес темата е много актуална – възстановяването на белите дробове след пневмония от Covid-19 и появилите се след преболедуване на коронавирус т.н. постковидни симптоми. Хората често питат какви трябва да бъдат дихателните упражнения след преболедуван коронавирус  или какво може да се предприеме за по-доброто възстановяване на организма. Ето някои наблюдения по темата.

Наблюдение 1:

Пациенти преболедували Covid-19, нямат никакви извънредни прояви или симптоми на заболявания, непознати досега в медицината. Всички прояви на пост-COVID синдрома се дължат на метаболитна хипоксия, признаците на която отдавна са добре познати в медицината, както и обострянето на налични хронични заболявания при някой пациенти, които в този случай са много трудни за лечение поради същата метаболитна хипоксия.

Пост-ковидният синдром няма специфични прояви, които се появяват само след Covid-19 и са характерни само за него.

Основната причина и начало на пост-COVID синдрома е тежката хронична метаболитна хипоксия – кислороден дефицит на метаболитно ниво, в клетките на тялото, което води до обостряне на хронични заболявания, ако пациентът ги има.

Както е известно, метаболитната хипоксия винаги възниква, при всеки човек в резултат на хронична хипервентилация на белите дробове. Действието на ефекта Вериго-Бор(дефицит на CO2) или дълбоко дишане, според Бутейко, затруднява преминаване на кислород от кръвта към клетките. От там страда и цялата обмяна на веществата.

Ако пациентът няма хронични заболявания, тогава пост- ковидният синдром се проявява с признаци на хронична метаболитна хипоксия и симптомите са от общ характер, например тахикардия (пулс до 130 удара в минута), хронична умора, случаи на артериална хипертония, зачервяване на очите, нарушена микроциркулация, нарушена памет, концентрация на внимание и други.

Ако пациентът има хронични заболявания, тогава наблюдаваме тяхното обостряне и появата на специфични симптоми, които в този случай са много трудни за лечение поради основната метаболитна хипоксия.

Наблюдение 2:

Лекарите са наясно с метаболитната хипоксия, но поради липса на познания за причините за този тип хипоксия те в повечето случаи препоръчват дихателни упражнения, базирани на хипервентилация на белите дробове с надеждата, че дълбокото дишане ще помогне за премахване на кислородния дефицит, но на практика всичко се случва точно обратното – дълбокото дишане увеличава кислородния дефицит и значително възпрепятства лечебния процес.

Днес виждаме, че почти всички пациенти след Covid-19 правят дълбоко дихателни упражнения водещи до пoследваща хипервентилация на белите дробове и те не могат да премахнат метаболитната хипоксия. Възстановяването при такива пациенти отнема много дълго време и този дълъг, а понякога и болезнен процес се нарича пост-ковид синдром.

Постоянната метаболитна хипоксия, която се влошава от дихателните упражнения, базирани на хипервентилация, не позволява бързо възстановяване от вирусна инфекция. И тук дихателните упражнения на Бутейко са в основата на успешното възстановяване на пост-COVID синдрома, както и за възстановяване на белите дробове и сърцето след преболедуван коронавирус Covid-19.

Наблюдение 3:

Първият етап в оздравяването от пост-COVID синдрома е нормализирането на работата на външното дишане с помощта на специални дихателни техники по метода Бутейко.

Вторият етап е повишаване на метаболитната активност с помощта на дозирана физическа активност под контрола на динамиката на общата вентилация на белите дробове.

Тук трябва да се помни, че дихателните упражнения на Бутейко ви позволяват успешно да спомагате оздравяването на тежки хронични заболявания, в основата на които е нарушение на метаболитните функции на организма.

Наблюдение 4:

При оздравяването от пост-COVID синдром по метода на Бутейко и дихателните упражнения на Бутейко е демонстрирана максимална ефективност на естествените методи за нормализиране на дишането и възстановяването на респираторната хомеостаза.

Естествените начини за нормализиране на дишането включват преди всичко правилна стойка и отпускане на мускулите, чийто тонус влияе върху вентилацията на белите дробове.

Приемането на правилна стойка (застанете с гръб опрени към  стена, петите събрани, имаме четири опорни точки на допир на тялото към стената – петите, таза, раменете, изтеглени назад и леко отпуснати надолу, главата) намалява дълбочината на дишане много по-ефективно от методите, основани на волево намаляване на дълбочината на дишане.

Или например отпускането на мимическите мускули на лицето, след това на шията, задната част на главата моментално намалява дълбочината на дишане и бързо елиминира пост-COVID хипоксична тахикардия или главоболие.

Наблюдение 5 и обобщение:

Днес, в залеза на коронавирусната пандемия, дихателните упражнения на Бутейко като част от метода Бутейко са в основата на успешното спомагане на оздравителния процес от пост-COVID синдрома.

Методът Бутейко и дихателните упражнения Бутейко са в основата на възстановяването на белите дробове и сърцето след коронавирус.

контакт с нас

Изпратете ни запитване

Call Now